Reader’s Nook: QA with Kritika

Image Source: Flickr

Image Source: Flickr

Bio: Hello, everyone. I am Kritika Vashist from the blog, From the Soul to the Nib of the Pen. I am from India and an economics graduate. I am a lost soul finding a purpose and my pen is helping me in this journey.

Someone asked me once, “What would you choose; writing or reading?” My answer was, “There is no writing without reading. If you don’t stimulate your brain with some reading, how will your thoughts ever grow or how will you ever think? I will read and then I must write, for without it I feel incomplete and worthless.”

I was much surprised when Sucheta told me that she wants me to be a part of her Reader’s Nook. I haven’t been invited for something like this before, so I was excited and nervous at the same time. I want to thank her for inviting me and giving me an opportunity to share my thoughts and likes on books and reading.

We all have a different taste and perspective and that is what makes us explore more about books. My journey with books, reading and writing hasn’t been normal. They all have entered my life at odd times, yet I feel that anytime is perfect and right when it comes to reading and writing.

There are a lot of books that I haven’t read and haven’t known. Life seems too short when I think about it. However, I try to live a moment in all those books that I have and I can read. The number of books to read and to buy is quite high and I won’t mind if you add one that you think I must read. Thank you very much.


 

1. Name 5-10 of your most favourite books
Ans: My Journey by APJ Abdul Kalam
Rumi: Bridge to the Soul
White Tiger by Aravind Adiga
The Kite Runner by Khaled Hosseini
Jane Eyre by Charlotte Bronte
A midsummer Night’s Dream by William Shakespeare
The Fault in our Stars by John Green
2. A book that you have re-read the most
Ans: White Tiger By Arvind Adiga.
Rumi: Bridge to the Soul is that one book I have re-read while reading it for the first time.

3.Favourite authors and why
Ans: First is Rumi because as I say he is mystical. He digs deep into his soul and his words and metaphors give me Goosebumps. If one hasn’t read him yet, they must, right now or after reading this.
Second would be my true inspiration, APJ Abdul Kalam; he wasn’t a writer by profession, but I love how he manages to attract his readers with his simple yet motivational words of wisdom.

4. Genre you dislike
I don’t have a dislike for any genre. If I am enjoying reading a book, I will continue to read, even if it is a horror (because I usually avoid reading horror.)

5. Character crush

Ans: Leo from The vow

6. Character you strongly identify with

Ans: I don’t think I have come across any. However, I remember reading The Diary of a Young Girl by Anne Frank and a couple of lines made me go like, “Hey, that is so me!”

7.One character you want to bring to the real world

Ans: Hermione Jean Granger. Do I need to give reasons? I think Harry Potter is more about her than Harry. She is the real hero and heroine as well.

8. What is your ideal reading space/environment

Ans: I can read while I am travelling by a bus or train. The ideal reading environment would be silence, pen and a notepad or my phone (that has a Memo) I have a habit of writing down lines that I love or would want to read again and jotting down few notes of my own.

9. Must-have books in a collection

Ans: All that I mentioned under my favorite books.

10.Earliest memory of books and reading

Ans: I had Panchatantra, little books about fairytales, David Copperfield by Charles Dickens and Tom Sawyer; these are books that are still with me, safely and neatly . There are also lots of children magazine.

11. Weirdest book or reading experience

Ans: I was once reading a book completely unaware of its genre and storyline. I was experimenting with myself. The book was Valentina by Evie Blake. I was in the metro and reading it, and if my memory serves me correctly, after chapter two I realized that it was an erotica. It was weird because people were staring, and I was reading an erotic novel around 8:30 in the morning while heading to my college! I wanted to attend the lectures with all attention, so I closed that book, and never again thought of experimenting.


How about giving Reader’s Nook a try? Get in touch with me and I will feature you here 🙂

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s